21 Mart 2010

Yurt Dışından Alışveriş



Selamlaaar

Birkaçınız yabancı sitelerden alışveriş yapma konusunda sorularla geliyorsunuz bize. Bu konuda sizlere yardımcı olabileceğini düşündüğüm birkaç nokta var ve bunlar hakkında konuşucam bu yazımda.

Öncelikle dikkat etmeniz gereken şey gönderilecek kişi ve kredi kartı sahibinin adının aynı olması gerekiyor. Mesela ben cherryculture.com alışverişlerimden birini hande nin adresine yollattım gelirken getirsin diye ama epey sorun çıkardılar. Amerika içinde olmasına rağmen 2-3 haftayı buldu paketin gitmesi. Hemde hediye seçeneğini seçmeme rağmen oldu bu.

Alışveriş yaparken fiyatlara dikkat edin. Mesela Urban Decay Eyeshadow Primer Potion Amerika da 17$ ken başka bir ülkede 17€ olabilir. Bakınca fiyat aynı gibi görünsede döviz kurlarına dikkat edin.

En çok Amerika dan alışveriş yaptığım için genel olarak ordan Amerika üzerinden konuşuyorum. Amerika da internette gördüğünüz fiyatların üzerine ödeme yaparken 9% (yanılıyorsam düzeltirsiniz) vergi ekleniyor. Yani sonradan kafanız karışmasın neden daha fazla ödüyorum diye.

Gelelim shipping e. Amerika daki birçok firma uluslararası gönderim yaparken USPS i kullanıyor. Şirketler 3-10 iş günü arasında siparişinizi kargoya veriyorlar. Shipping ücreti ve Türkiye ye gelme süresi değişken olabiliyor. Yani alışveriş yaptığınız firmaya göre shipping günü değişebiliyor. Buna ek olarakda shipping ücreti genellikle aldığınız ürünlerin ağırlığına göre değişim gösteriyor.

Ve hepimizin kabusu gümrük... Yurt dışından aldığınız ürünlerin gümrüğe takılmaması için belli başlı şeyler var uymanız gerek. Biz makyaj ve giyim hakkında konuşan insanlar olduğumuza göre onlara sadık kalalım. Bildiğim kadarıyla aynı üründen onlarca getirtemiyorsunuz. Buna ek olarak bir de fiyat sınır var sanırım ama o sınırı çok araştırmama rağmen kesin olarak öğrenemedim. Herkes başka bir şey söylüyor. Gümrüğe takılma işi bir de şansa bağlı bence. Mesela ilk cherryculture paketim 10 günde elime geçti ama aynı yerden aynı tutarda başka bir paketim 3,5 haftada elime geçti. Bir de gümrüğe takılırsa ne kadar vergi ödeyeceğiniz konusu var. Herkes çok korkar gümrük vergisinden ama benim getirttiğim neredeyse bütün paketler gümrüğe takıldı ve 2TL den fazla bir şey ödediğimi hatırlamıyorum. Ama bu konudada sorumluluk almam. Sonra 'vay hnd... sen bize 2TL demiştin 20 TL ödedik' falan demeyin sonra. :D

Son olarak tavsiye edebileceğim şey alışverişinizin bittiğinde ve ödeme yaparken siteler size birkaç tane shipping opsyonu tanıyorlar. Bunların fiyatları değişiyor ama benden size öneri tracking number (takip numarası) olan bir shipping seçeneğini seçin. Böylece hem yurt dışında hem de yurt içinde paketinizi takip edebilirsiniz. Yurt içinde takip ederken yurt dışından size verilen takip numarasının aynısını kullanarak ptt nin sitesinden takip edebiliyorsunuz paketinizi.

Umarım bir şey atlamamışımdır ve umarım bu post sizlere yardımcı olur. Kendi deneyimlerinizi de paylaşın lütfen.

Resim: www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=Radikal...

hnd

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More